10 formes de tenir millors converses [+ Bonus]

En aquesta interessant xerrada, la Celeste Headlee – entrevistadora de ràdio durant més d’una dècada- ens dóna deu consells per entrevistar millor i per tenir millors converses amb la gent en el nostre dia a dia.

 1. Fer una sola cosa en cada moment

Contràriament a la tendència del multitasking, la Celeste ens recomana estar presents en cada moment de la conversa. Per tant, mentre ens estan responent una pregunta que acabem de formular, intentem no pensar en què faré avui per sopar, què em va dir la meva amiga ahir o quina serà la propera pregunta que li faré. Aprenem quan escoltem, quan parlem només expressem el que ja hem après. Si no tenim ganes d’estar parlant, simplement podem deixar de parlar. No té sentit estar escoltant només la meitat del temps.

 1. No pontificar

Tots hem sentit alguna vegada a algú que expressa la seva opinió com si fos la veritat absoluta sense deixar lloc a altres opinions, al diàleg o a l’enriquiment per mitjà d’altres punts de vista. És realment avorrit parlar amb gent així. Com ve va dir un cop Bill Nye: “Totes i cadascuna de les persones que coneixeràs, sap alguna cosa que tu no saps.”  I és ben veritat. Per tant, si deixem espai per escoltar i aprendre el que ens pot aportar l’altre, la nostra conversa passarà a estar en un altre nivell.

 1. Fer preguntes obertes

Podem preguntar a algú: Estaves content? I ens respondrà: Sí o no. Estaves trist? I ens respondrà: Sí o no. Però serà molt diferent el resultat si preguntem: Com et senties en aquell moment? Amb aquesta altra manera de formular la qüestió, donem lloc a que el nostre interlocutor s’expressi més lliurament.

 1. Seguir el ritme de la conversa

Hi ha vegades que hem sentit entrevistes on l’entrevistat parla durant uns minuts sobre un tema i de sobte l’entrevistador li fa una pregunta que no té a veure amb el que està parlant ara sinó el que deia fa 5 minuts o sobre quelcom que ja ha respòs fa una estona. Probablement quan passa això és que l’entrevistador ha deixat d’escoltar per un moment i això baixa el nivell del diàleg. No cal que ens encaparrem en una pregunta en concret, probablement amb la resposta que ens està donant l’interlocutor se’ns ocorrerà una molt bona pregunta per fer a continuació.

 1. Si no ho entens, digues que no ho entens

Si no entenem un concepte d’entrada, segurament no podrem aprofundir en preguntes més interssants a continuació. A més, ens quedarem amb un dubte i probablement farem que molta gent es quedi amb un dubte si es tracta d’una entrevista pública.

 1. Les experiències són personals i intransferibles

Si algú ens està explicant una experiència que ha viscut i nosaltres l’interrompem explicant la nostra, no només estem tallant el ritme de la conversa sinó que estem perdent l’oportunitat d’aprendre de l’altre. Com hem comentat abans, és quan escoltem que aprenem.

 1. No repetir mil cops el mateix punt

Hi ha vegades que volem que un punt quedi molt clar i repetim mil cops el mateix contingut amb formes diferents. Un cop és necessari, dos està bé, tres ja és massa i comença a ser avorrit per l’altre. Tot i així, cada cas és un món i en algun moment donat potser ens cal fer-ho, però potser no per norma general.

 1. Treure importància als detalls

Hi ha vegades que ens sembla molt important intentar recordar el títol de la pel·lícula en la història que estem explicant i ens quedem un minut pensant mentre el nostre interlocutor espera, quan en realitat li interessa la història en global i no aquest petit detall. Em sembla que tots enteneu del que estic parlant. Aquell moment on la persona amb qui parlem desvia la mirada i ens comença a dir coses com: ah, ho tinc a la punta de la llengua o però si l’he vist mil cops, com pot ser que ara no em vingui el nom? Mentre que a cada segon que passa, nosaltres perdem l’interès i el fil de la conversa.

Realment, aquell detall no té tanta importància en el fons.

 1. Escoltar

Ja hem vist la importància d’escoltar en els altres punts anteriors. No em vull allargar més ni fer repetitiu. Només vull afegir una frase de l’Stephen Covey: “Molts de nosaltres no escoltem amb la intenció de comprendre. Escoltem amb la intenció de respondre.”

 1. Sigues breu

Potser no és la frase amb més glamur que haureu sentit però la trobo molt ingeniosa: La bona conversa és com una minifaldilla: suficientment curta per retenir l’interès, però suficientment llarga per cobrir el tema – La germana de la Celeste.

 1. Prepara’t per sorprendre’t

Sé que us he dit que eren 10 consells, però he pensat que valia la pena escriure aquest també. No sabeu quantes vegades he quedat sorprès d’alguna conversa amb desconeguts on he après molt més del que m’hagués imaginat.

Mantingueu la ment oberta.

Afectuosament,

Miquel

2 comentarios sobre “10 formes de tenir millors converses [+ Bonus]

 1. Responder
  miquel girones codina - 16/03/2016

  m’ha semblat un article molt interessant perquè aquest decàleg no només és vàlid a l’hora d’entrevistar també serveix pel dia a dia com a consell per a les relacions socials( ja sigui entre familiars, amics, a nivell professional , …) sempre s’agraÏrà una conversa amb un interlocutor que apliqui aquests criteris de tolerància, civisme i bon conversador.

  salut

  1. Responder
   Miquel Gironès - 29/03/2016

   Totalment d’acord!

   Gràcies pel feedback 🙂

   Salut!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba