5 maneres d’escoltar millor

En aquesta interessant xerrada de menys de 8 minuts, Julian Treasure ens parla de com ha evolucionat la forma d’escoltar i què podem fer per escoltar millor.

Ens defineix escoltar com un procés d’extracció d’on obtenim un significat a través d’un so. A més, tenim la capacitat de distingir patrons d’entre el soroll de fons – per aquest motiu podem entendre una seqüència de paraules enmig d’un entorn com una discoteca. El patró que millor distingim és el nostre nom.

També som capaços de filtrar els sons que no ens interessen. Per exemple, un cas curiós que anomeno l’efecte extractor. En tots i cadascun dels tallers de cuina que he organitzat a la Biblioteca del Fondo – pels que no ho sabeu, és una biblioteca amb cuina professional a dins de l’edifici- ha passat un fenomen quan hem encès la campana extractora. El cuiner està parlant del plat, encenem la campana i la gent el primer minut fa cares que denoten la dificultat per escoltar el que diu, fins i tot li fan repetir alguna cosa. Dos minuts més tard, la gent es relaxa i ningú fa repetir cap frase al xef. Un cop el plat està acabat i tothom l’està degustant, apago la campana extractora i tothom somriu de cop i fa sons d’alleugiment alhora. Ningú pensava ja en l’extractor.

Malauradament, hi ha vegades que filtrem el que escoltem del que sentim de forma inconscient. Això passa quan, molts cops sense adonar-nos, apliquem filtres com la cultura, el llenguatge, els valors, les creences, les actituds, les expectatives o les intencions entre nosaltres i l’emissor. D’aquesta manera, puc estar perdent informació molt valuosa pel simple fet que ho està dient un nen petit i pensem: què sabrà ell sobre aquest tema? Perquè ho està dient algú d’una altra cultura i pensem: això aquí no funciona així, quina bajanada. O perquè ho està dient l’alumne que sempre suspèn aquella assignatura i pensem: que tonto que és, s’equivoca.

Per tal de poder ser millors escoltadors, en Julian ens dóna uns quants consells:

  1. Silenci

Només 3 minuts de silenci al dia, és una bona forma de fer un reset a les nostres orelles que, si ens hi fixem, estan rebent petits sorolls en tot moment – el teclat mentre llegeixo aquest article, algú que esternuda, els cotxes que passen, les cafeteres del bar, etc.

En cas de no poder aconseguir un silenci absolut, també val un moment de quietud i calma amb el mínim de sorolls de fons possibles.

  1. El mesclador

Aquest exercici consisteix en intentar comptar quants canals diferents de so estem escoltant en un ambient determinat en un moment determinat. Per exemple, estant en una cafeteria, intentar desglossar la cafetera, les tasses contra els platets on reposen, el que ha tossit, la gent que parla a les taules, la porta que s’obre… i fer una llista de quants canals som capaços de diferenciar.

D’aquesta manera podrem ser conscients de sons que el nostre cap ha deixat d’escoltar de forma automàtica, com per exemple la campana extractora.

Però no només ho podem aplicar a entorns sorollosos. Aquest exercici també serveix per quan estem en el bosc i podem diferenciar el cant dels ocells, l’aigua del riu, l’aire que mou les fulles, les nostres passes, etc.

  1. El cor amagat

Aquest exercici es tracta de gaudir i trobar quelcom especial, a vegades amb l’ajut d’una mica d’imaginació, a sons del dia a dia. En Julian, per exemple, ens comenta que s’ha adonat que la seva rentadora té un ritme de tres temps semblant al d’un vals. Molt curiós de provar.

  1. El canvi de filtre

En aquest cas, el joc consisteix en ser conscient dels filtres que apliquem a l’hora d’escoltar. D’aquesta manera, podem triar d’escoltar amb un filtre de nen petit, amb un filtre d’algú que desconeix el tema del que es parla, amb un filtre d’empatia, amb un filtre de crítica… Les opcions són infinites!

  1. RASP

És un acrònim que s’obté de les paraules:

Rebre – Estar atents a l’emissor i ser receptius al que ens diu.

Apreciar – Fer sons que denotin interès com “hmm”, “oh”, “ahà”…

Sintetitzar – Utilitzar el “és a dir” i a continuació ser capaços de resumir i ser concisos amb el missatge que volem transmetre.

Preguntar – Fer preguntes al final per aclarir el que no hem entès i no quedar-nos amb dubtes.

 

Molts cops han estat els que he pensat en com podria millorar el sistema educatiu, què podria posar i què podria treure. Un dels punts que afegiria en el temari és l’ensenyar a escoltar. I com bé posa a la pàgina d’inici del web: Tu has de ser el canvi que desitges veure en el món. Per tant, tinc l’esperança que algun professor llegirà aquest post i dedicarà ni que siguin 5 minuts a la setmana a ensenyar als seus alumnes a escoltar millor.

Si coneixeu a algun professor o professora que creieu que li pot interessar, no dubteu en compartir aquest article. I més, tenint en compte l’entorn en el que vivim on els missatges de text fa que cada cop escoltem menys la bonica veu dels altres. Escampem aquest sentiment de canvi a millor per tal de poder fer realitat aquest desig compartit.

Afectuosament,

Miquel

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba