Alimentant els cervells dels nostres fills

Per casualitat avui m’he topat amb aquesta Ted Talk d’en Sam:

En ella parla de l’impacte que té una bona nutrició dels nostres fills en el seu rendiment físic i acadèmic.

Aquest xef de la Casa Blanca posa exemples d’aquesta millora en casos reals. Un equip de futbol americà d’institut que multiplica les victòries fins a guanyar un campionat després de la implementació d’un canvi de nutrició a l’escola. Un estudi fet amb alumnes on aquests milloren les seves notes en matemàtiques i lectura un 17.5% després d’introduir un esmorzar a l’escola abans de classe -cal tenir en compte que eren joves de famílies de baix nivell econòmic que no solien menjar res a casa seva abans d’anar a l’institut.

Vitamines pel cervell

Sobretot ara en època d’exàmens, els complements vitamínics i «pastilles per concentrar-se i memoritzar millor» estan a primera fila en els estants de les botigues on els venen. Fa uns dies, una dona em preguntava quin suplement li podia recomanar per la seva filla que estava en època d’exàmens i li costava concentrar-se i aprovar.

– Quantes amanides menja la seva filla a la setmana? -li vaig preguntar abans que res.

– Una, si és que arriba…

– I peces de fruita al dia? -afegí.

– Un parell al dia quan l’insisteixo i li vaig darrere. Si no estic a casa durant el dia, ella ni hi pensa.

El primer és el primer

Com hem dit molts cops amb anterioritat, pensar en comprar joies i roba de marca a nens que passen gana no és la millor solució. Com tots sabem, sempre hi ha prioritats. I en aquest cas, aquesta noia no necessitava gelea reial (com em proposava que li volia comprar) o suplements de cap tipus. El cervell d’aquesta nena estava demanant a crits aliments nutritius, plens de vitamines i minerals per rendir al màxim, i no pas calories buides en forma de sucre o greix.

Quan neixem, pesem uns 3 kilos. Quan som adults més de 60, pesem entre 20 i 30 vegades més. D’on caram surt tota aquesta matèria?

Tots sabem la resposta a la pregunta

Molta gent proclama el tan conegut «Som el què mengem», però a mi m’agrada anar un pas més enllà i dir «Som el què absorbim«. Literalment, cada cèl·lula del nostre cos prové del que hem absorbit a través del que hem ingerit al llarg de la vida. Per molts bons treballadors que siguin els nostres òrgans, si els hi proporcionem maons i ciment de mala qualitat, mai podran construir la millor casa que els hi és possible. Tenim un organisme on, després de milions d’anys de millora i perfeccionament, totes les parts treballen plegades i a l’uníson. Cadascú de nosaltres posseïm una maquinària amb un potencial brutal. Malaguanyat l’ordinador de la NASA que és comprat per jugar al solitari. Malaguanyat el cotxe de ral·li que és comprat per anar a fer la compra a baix al poble.

Capacitem al nostre ordinador de la NASA per funcionar al màxim de les seves capacitats

Com podem ajudar als nostres fills a rendir al seu màxim potencial intel·lectual? Com podem millorar el nostre rendiment esportiu? Com podem tenir un sistema immunitari de ferro que ens defensi contra més infeccions? Com podem guanyar en vitalitat i no haver de parar a descansar tan sovint?

Proporcionant al nostre cos els millors maons per créixer i ser reparat, el millor combustible per aportar energia i no fer treballar tant als filtres de neteja de l’organisme, els millors soldats per fer front a qualsevol amenaça.

Fruites, verdures, llegums, cereals integrals, fruits secs, llavors… Les combinacions són infinites.

Amanida de figues, formatge fresc i nous. Font: https://entrecacharrosyelfuego.wordpress.com
Magrana i iogurt en capes. Font: http://www.revistamujer.cl/
Amanida d’arròs i cigrons. Font: http://www.contigosalud.com/

I el millor de tot és que no hem de pensar en res més després d’empassar, ell ja ho fa tot automàticament. Preocupem-nos només, doncs, de nutrir-nos -i nutrir als més petits- el millor que puguem. Deixem llavors a milions d’anys d’experiència i selecció natural fer la resta.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba