Com organitzar la nevera de forma òptima

Tots tenim neveres a casa nostra. Exacte, els electrodomèstics aquells que a vegades semblen exposicions d’art, esbossos de llibres sencers o fins i tot una competició personal per veure quants imans sóc capaç de col·leccionar. Però en aquest article no vull parlar tant de l’exterior sinó del què hi posem a dins.

Molts de vosaltres potser ja us haureu sentit amb la curiositat de cercar quina és la manera òptima de col·locar-hi els aliments a dins per tal que cadascun estigui a la franja de temperatura que li és més adient. No fa molt de temps que, al llegir-ho, em vaig plantejar que, és clar, no tota la nevera deu estar a la mateixa temperatura (que hauria de voltar els 5ºC a la zona central per anar bé).

Ara, al passar de viure en una habitació llogada a un pis compartit, hi ha moltes més coses que passen a estar a les meves mans i això m’ha dut a llegir bastant sobre diversos temes de Supervivència Domèstica.

Nota: Aprofito per comentar un llibre, per mi, excel·lent tant en contingut (molt interessant, concís i útil) com en disseny (molt ben maquetat i il·lustrat) que m’ha ajudat molt durant aquest trasllat de vivenda. Es diu ¡Socorro! Manual de Supervivencia Doméstica, per Ana Gallo (Ed. Librería Universitaria). Des de com cosir un botó, a com fer la maniobra de Heimlich quan algú s’ennuega passant pels indispensables en tota cuina.

Un d’aquests temes de supervivència ha estat la cuina. Sobretot, en el meu cas, el com aprofitar al màxim l’espai d’una cuina que no brilla per les seves grans dimensions – i més tenint en compte el que m’agrada cuinar i el munt d’estris i aliments que hi tinc.

Però també m’he interessat en com organitzar els aliments en els diferents prestatges de la nevera. Això és el que he trobat després de cercar diverses fonts i el que he aplicat a casa meva:

ZONA ALTA. Ja sigui en el prestatge superior central o de la porta de la nevera en cas que en tinguem un. Aquí hi he col·locat els aliments que no necessiten excessiva refrigeració – entre ells, els ous, làctics (o lactis, en català), aliments envasats…– ja que és una de les zones més calentes del frigorífic.

ZONA MITJA. Aquí la temperatura ja baixa una mica més. En el prestatge del mig hi col·loco els menjars cuinats que m’han sobrat i el que no m’ha cabut en la zona alta.

ZONA BAIXA. És la part més freda de la nevera. Aquí hi deso les carns i el peix ben tancats en recipients – a poder ser de vidre- separats per evitar contaminacions creuades entre ells o el degoteig de sucs al prestatge inferior. Bàsicament estan aquí ja que com més baixa és la temperatura, més allarguem la seva vida útil. Això pot semblar obvi, però no tots els aliments aguanten temperatures molt fredes com és el cas de fruites i verdures que se’ns poden fer malbé per congelació.

CALAIXOS. Ara sí, la zona estrella de la meva nevera. Els calaixos és on col·loco les fruites i verdures que requereixen fred per conservar-se millor. La temperatura dels calaixos és l’òptima per aquests productes d’origen vegetal. Tot i així, cal tenir en compte que no totes les fruites i verdures necessiten refrigeració, fins i tot algunes es deterioren més fàcilment amb el fred. Algunes són més òbvies que altres, però a continuació faig un petit repàs de quines no cal – dic repàs perquè moltes segur que ja les sabreu.

REFRIGERACIÓ NO NECESSÀRIA O NO ACONSELLADA. Tomàquets, melons, alvocats, mangos, altres fruites exòtiques, cogombres, carbassons, mongetes verdes, cebes, alls, patates, plàtans, fruita molt madura si no la podem consumir immediatament… No són fruites ni verdures però no és aconsellable refrigerar el pa o similars (pastissos, coques…), l’oli, la mel ni el cafè.

PORTES. L’últim racó que ens queda per recórrer de la nostra càmera del fred. Aquesta és la zona més calenta de la nevera (10-15ºC). Jo hi col·loco els aliments que més que refrigeració, és aconsellable protegir-los de la llum. Com quins? Salses (maioneses, vinagretes, de soja…), begudes, mantega, melmelades, etc.

Doncs així ho tinc tot col·locat. A la meva cuina, no emmagatzemo res en un lloc o en un altre per atzar. Si alguna cosa del que heu llegit no us quadra o voleu saber el perquè és així i no d’una altra manera, m’ho podeu escriure en l’apartat de comentaris, com sempre.

Tot i que em va agradar molt el procés de descobrir el millor lloc per col·locar cada producte, alhora em va fer pensar en què és ben bé un dels molts problemes del primer món. Milers, milions de persones morint de gana o patint fam i jo preocupant-me d’on posar cada cosa a la meva fantàstica nevera nova. Cada cop que l’obro em fa pensar en la sort que tinc, en donar les gràcies per aquest fet i en fer tot el possible per evitar llançar el que un altre jove com jo en un altre continent donaria la vida per ficar-se a la boca.

 

Afectuosament,

Miquel

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba