CUINANT: Blini Silvestre

El darrer 25 de març vaig tenir el plaer d’assistir com a convidat a la 2a Jornada de les Plantes Oblidades d’Igualada organitzada per Eixarcolant. El Col·lectiu Eixarcolant és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació. És la segona vegada que assisteixo a un esdeveniment muntat per ells i puc afirmar que ambdues experiències han estat inoblidables. (Per tots aquells que dubteu de la sinceritat de les meves paraules que sapigueu que em donen un pernil per cada vegada que escric opinions com aquestes. Estic altament coaccionat).

En aquesta fira vaig tenir l’honor de participar al costat de quatre xefs en una de les activitats de la jornada: Les demostracions de cuina. Durant mitja hora cadascun de nosaltres vam presentar la tapa que havíem preparat i cada assistent va poder fer-ne la degustació.

Totes elaborades amb mínim una planta silvestre com a ingredient, la meva proposta va ser el que vaig anomenar el Blini Silvestre.

Amb aquest plat vaig voler combinar diferents gustos (dolç, salat, àcid i picant) aprofitant la riquesa que ens ofereix la natura. Per començar, a la base, hi trobem el blini de fajol (el que els americans anomenarien, un pancake) que dóna esponjositat i un punt de dolç. Tot seguit el paté de panses ens puja el dolç però aquest cop amb el matís de l’afruitat del raïm; com que li afegim la ratlladura de llimona, també té un punt fresc i amarg. A continuació el formatge de cabra ens dóna la dimensió de salat i de greixós que contrastarà amb la següent capa: el fresc i cruixent dels enciams; la ruca és la nota picant. Finalment, les ravenisses blanques i grogues ens aportaran color i alhora la lleu picada a la llengua que notarem quan les queixalem; juntament amb l’oxalis (trèvol fàcilment recognoscible per la forma de cor dels pètals) que esclatarà acidesa quan la masteguem; i els pètals de rosella (planta protagonista de les samarretes de la jornada) que ens ressaltaran el plat amb aquest vermell escarlata. Abans de presentar l’elaboració, el suc de llimona, l’oli d’oliva verge extra i la pisca de sal ens realçaran encara més els sabors al fer la primera mossegada del tast.

I tal i com vaig prometre després de les diverses demandes per part dels assistents, a continuació descric la recepta:

Blini (10-12 unitats)

 • 2 ous
 • 350 ml llet
 • 250 g farina fajol (blat sarraí)
 • 80 g mantega
 • 80 g sucre
 • 16 g llevat
 • Pisca sal

Paté de panses

 • 250 g panses (prèviament hidratades)
 • 60 ml oli d’oliva verge extra
 • 2 llimones ratlladura
 • Quatre fulles (unes poques) romaní fresc
 • Pisca de sal

Formatge de cabra + mescla enciams + ruca

Tija i fulla (també flor si en teniu) d’oxalis + flor ravenissa blanca i groga + pètals rosella

Raig suc llimona + raig d’oli d’oliva verge extra + pisca de sal (per amanir)

Monsieur-dames, le Blini.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba