El problema no és el gluten, sinó els cereals refinats

Fa unes setmanes va sortir aquest estudi publicat a la revista BMJ on hi van participar investigadors de les universitats de Harvard i Columbia. Es tracta d’un estudi de cohorts on es van seguir uns 100 000  individus durant 26 anys. Conclusions dels autors: La ingesta de gluten a llarg termini no s’ha associat amb risc de malalties cardiovasculars. No obstant, evitar el gluten pot resultar en un consum reduït de beneficiosos cereals integrals, els quals poden afectar el risc cardiovascular. No s’hauria d’encoratjar la promoció de dietes lliures de gluten entre persones sense celiaquia.

Què en diu la premsa?

(La Vanguardia) – Comer sin gluten sin ser celíaco no sólo no es más saludable, sino que aumenta el riesgo de sufrir enfermedades del corazón.

Ja hem liat la troca

Com podem comprovar, han convertit un «pot», és a dir, probabilitat, en un «segur», és a dir, certesa. D’acord que més avall matisen la sentència, però deu ni dó com la deixen anar…

El problema aquí no és el gluten, sinó si els cereals són integrals o refinats. Si passem d’una dieta amb gluten on mengem blat, civada, sègol i ordi integrals i ho substituïm per blat de moro, arròs i tapioca refinats, clar que hi ha diferència. La mateixa que hi hauria si es consumissin cereals sense gluten integrals com blat sarraí, arròs, i polenta (blat de moro) i es passés a una dieta de cereals amb gluten refinats. Llavors publicarien un nou titular on digués el contrari?

Cotxes i cereals

Imaginem que tenim un Audi d’última generació, amb tots els sistemes de seguretat incorporats, ABS, ESP, airbag, frenada automàtica d’emergència… Un bon dia ens el decidim vendre i ens comprem un quatre llaunes. Aquest Renault quatre llaunes no té airbags, ni cap sistema electrònic de seguretat, té les rodes desgastades i un para-xocs que sembla de cartró. Es fa un estudi amb 100 000 persones durant 26 anys i es conclou que els cotxes Renault augmenten el risc d’accident mortal a la carretera. Què en diries? Doncs que el problema no està en la marca Renault en sí -que també disposa en el mercat de cotxes amb les mateixes prestacions que els Audi d’última generació- sinó en el model de Renault adquirit. Amb aquest titular passa igual. El problema no és passar d’una dieta amb gluten a una sense, sinó d’una amb cereals integrals a una altra amb cereals refinats.

Un quatre llaunes. Font: eleconomista.es

En resum

Estic totalment d’acord amb els autors de l’estudi, però no amb la sentència inicial dels periodistes de La Vanguardia. Evitar el gluten pot conduir a reduir la ingesta de cereals integrals. És més car i més complicat trobar cereals integrals sense gluten que amb gluten. Per aquests motius, repeteixo, em sembla molt encertat que les persones sense celiaquia ni sensibilitat al gluten no celíaca continuïn consumint gluten ja que no els perjudica i els facilita la feina a l’hora de trobar cereals i derivats (com pa i pasta) de més bona qualitat.

Ara bé, una dieta amb cereals sense gluten integrals pot ser igual de beneficiosa que una dieta amb gluten amb cereals integrals. De la mateixa forma que si l’estudi hagués comparat dues dietes amb gluten una amb cereals integrals i una sense, hauria arribat a conclusions similars que la investigació original: que els cereals integrals són més saludables que els refinats.

Ah, i torno a enganxar la frase inicial de la conclusió de l’estudi: La ingesta de gluten a llarg termini no s’ha associat amb risc de malalties cardiovasculars. Que molt pocs individus siguin celíacs ben diagnosticats (un 1% de la població), no vol dir que la resta de persones hagin de menjar sense gluten; de la mateixa forma que no hem de deixar de menjar mostassa, api, crustacis o ous malgrat hi hagi gent que sigui al·lèrgica a aquests aliments.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba