Halloween? Jo celebro la castanyada

En una societat on preval el consumisme per sobre de l’ètica i la salut de la població, el halloween ha quallat d’allò més ràpid i bé. Més gent anant de compres? Més llaminadures? Més ventes en general? És hora de jubilar a la pobra castanyera i acomiadar del negoci a en Marrameu Torracastanyes. Ho sentim nois, la pela és la pela, a partir d’ara passareu a segon pla -se’ls va dir ja fa un temps a aquests dos personatges tan típics i arrelats a la tradició i el folklore català.

I és que no hi ha dubte de la motivació que impulsa a celebrar aquest esdeveniment en la nostra cultura catalana: el consumisme. Em sembla trist rebre correus electrònics i veure promocions i descomptes en botigues anunciant aquestes ofertes per ser el dia de Halloween.

Però com a persona interessada en la nutrició i la salut pública el que em sembla més greu de tot plegat és la burrada de caramels i llaminadures que acompanyen aquesta festivitat importada. I qui són la diana? Precisament aquells a qui hauríem de transmetre amb més energia els beneficis d’una alimentació saludable i d’un menor consum de sucres: els nens i nenes. Quina gràcia té fomentar que la canalla surti en cerca de caramels per després posar-se de dolços fins al *glutis* un cop tornen a casa? Com si no prenguessin prou sucre en el dia a dia…

Respira Miquel, respira

Per altra banda, haig de confessar que em fa feliç conèixer, per sort, molts de pares i adults que encara promouen i transmeten als més petits el significat d’una festivitat tan bonica i típica de la nostra terra com és la Castanyada.

Quins bons records tinc de fer panellets a casa, d’asseure’ns tota la classe al voltant d’un foc on es torraven castanyes en el pati de l’escola, de menjar-ne de ben calentes d’aquelles paperines de diari que t’entregava l’home amb la punta dels dits de color carbó…

panellets
Panellets fets a casa (Tardor 2014)

Considero que aquests moments de compartir, de companyonia són els que s’haurien de fomentar en aquestes dates originalment de comunió amb les ànimes dels difunts.

Menys consumisme i caramelets, i més castanyes i panellets.

Afectuosament,

Miquel

2 comentarios sobre “Halloween? Jo celebro la castanyada

 1. Responder
  Anna - 01/11/2016

  Aquest any he menjat panallets i castanyes!!! Ja en tinc prou!!?
  ACD

  1. Responder
   Miquel Gironès - 01/11/2016

   Com ha de ser Anna! 🙂

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba