L’esmorzar (im)perfecte

Quan cerquem la paraula menjar a Google ens apareix això

comida

Quan cerquem sopar això

cena

Més o menys observem diferències de cultures, plats de carn, peix, hortalisses… vaja, varietat.

Però què trobem quan cerquem la paraula esmorzar?

desayuno

Batua Déu! Què ha passat aquí? Tothom s’ha posat d’acord? Aquests són els esmorzars de tots els racons del planeta?

A vegades la gent posa en dubte quan parlem dels grans interessos i del poder d’influència de les grans multinacionals de l’alimentació. No en seria això un exemple més d’aquesta manipulació? És que a cas només podem esmorzar llet amb cereals, magdalenes amb cafè o brioixeria amb un suc de taronja? Si no li dono al meu fill això cada matí patirà deficiències i no creixerà adequadament?

Segons les estadístiques, sembla ser que d’energia precisament no ens en falta. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2014, el 48,1% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (el 33% té sobrepès i el 15% té obesitat). Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7 % presenta sobrepès i el 11,7% pateix obesitat. I això vol dir que quan aquests nens i nenes es facin adults se sumaran, molt probablement, al grup de gent amb obesitat i sobrepès ja que, malauradament, no fem la metamorfosi com les papallones al fer els 18.

Ah, i aquestes dades no són precisament per un consum excessiu d’hortalisses i llegums.

Massa sucre

Malgrat procurem evitar la culleradeta de sucre -blanc o morè, no ens enganyem, els dos van pràcticament allà mateix nutricionalment parlant- aquest està ocult en molts aliments (especialment, en els d’esmorzar). Que per cert, és digne de destacar com han influït les grans empreses posant el cognom «d’esmorzar» en els seus productes: cereals d’esmorzar, brioixos d’esmorzar, panets d’esmorzar… Com bé reflexiona l’Aitor Sánchez en les seves xerrades, a cas algú parla de salmó de dinar, arròs de sopar o fruits secs de berenar? Això és una prova més per adonar-nos de fins a quin punt ens han arribat a suggestionar amb quins són els aliments que «han de» conformar un esmorzar.

Com comentàvem, el sucre el trobem incorporat en molts aliments i si no ens fixem una mica en les etiquetes aquest ens pot passar fàcilment desapercebut.

Sucre ocult

Anem a analitzar una mica alguns dels components d’un esmorzar habitual en el dia a dia de molts adults i famílies del país:

Nesquik o Colacao – També el podem anomenar sucre pintat de marró ja que conté un 70% de sucre. Que ningú s’enganyi pensant que pren cacau una mica endolcit; en tot cas hauríem de dir sucre una mica tenyit.

Perquè veieu que no us enganyo. Només cal mirar on posa «de los cuales azúcar»

Llet – La llet sencera duu 14.6g de sucre per bol de llet (300mL). Tela. Ara bé, si anem a mirar les anomenades llets «de creixement» -un altre cop un cognom posat per la indústria alimentària- porten 20.1g de sucre per bol de llet (300mL). Això de creixement com no sigui per un creixement de la panxa dels nens, un creixement de l’obesitat infantil o un creixement de la diabetis i l’addicció al sucre ja m’explicaran a què ve.

llet-creixement

 

Cereals «d’esmorzar» – 1 ració (30g) conté: Special K o flocs de blat de moro – 8.7g de sucre; Chocapic – 8.6g de sucre; Arròs inflat amb xocolata – 8.4g de sucre; Estrellitas de mel – 7.4g de sucre. I això és extensible a productes similars d’altres marques o marques blanques. No caiguem en el parany de creure que els que jo compro són diferents -només cal fer la comprovació mirant l’etiqueta i observant on posa de los cuales azúcares.

Galetes Maria – 6g de sucre (5 galetes)

Magdalenes – 18.6g de sucre (per unitat, 60g aprox.)

Croissants – 6.6g de sucre (per unitat, 60g aprox.)

Suc de taronja – Recent espremut 17.5g de sucre i envasat 30g de sucre (quantitats per un got de 250mL).

Iogurt ensucrat o de sabors – 15.6g de sucre

2 torrades (pa de motlle) Nocilla/Nutella (25g) – 12.1g de sucre

2 torrades (pa de motlle) de melmelada (25g) – 10.7g de sucre

Passem a fer quatre combinacions ràpides

Llet + Nesquik o Colacao + Chocapic => 14.6 + 10 + 8.6 = 33.2g de sucre

1 Iogurt amb flocs de blat de moro => 15.6 + 8.7 = 24.3g de sucre

Croissant amb suc de taronja recent espremut => 6.6 + 17.5 = 24.1g de sucre

2 torrades (pa de motlle) melmelada + cafè amb llet amb un sobret o cullerada de postres de sucre => 10.7 + 1.6 (llet) + 7 = 19.3g de sucre

Tenint en compte la recomanació del 2016 de l’OMS, hauríem de consumir com a màxim 25g de sucres lliures per persona i dia. Com podem comprovar, només amb l’esmorzar ja ens hem pulit (i sobrepassat) tots els grams del dia sencer; que repeteixo, parlem de màxims recomanats, és a dir, que si en prenem menys millor. Notis que es parla de sucres lliures, això NO inclou la fruita, els cereals integrals, la verdura, els fruits secs, els llegums… d’aquests aliments mengem-ne tants com vulguem.

I què fem, no menjar res?

A cas no menjaven res els nostres avis i besavis quan no existien totes aquestes bombes de sucre processades fa 50 ó 100 anys?

Una bona llesca de pa de pagès amb tomàquet

Unes torrades de pa integral amb alvocat

Un parell de fruites senceres (i no pas sucs) amb un grapat de fruits secs

stocksnap_v9aog26r2w

Un batut de fruites, hortalisses, fruits secs, llavors, làctics… el que més ens agradi!

Un iogurt natural (sense ensucrar) amb cacau en pols (i quan dic cacau vull dir només cacau), un plàtan, unes panses, flocs de cibada, nous, ametlles…

Amb una mica d’imaginació les opcions són infinites!

(Nota: Per més idees de plats i esmorzars, podeu visitar l’Instagram del blog (@miquelgironesblog o fent clic al símbol d’Instagram del final de la pàgina) on penjo receptes que cuino en el meu dia a dia)

Ja per acabar

Si ens agrada que l’esmorzar sigui un àpat important del dia, esmorzem com toca ja que si els nostres esmorzars i els dels nostres fills han de ser com els primers que hem vist, anem arreglats -sobretot mirant a uns anys vista.

Per tant, prenem consciència de les repercussions que té en nosaltres i els nostres éssers estimats el que ens posem a la panxa, i esmorzem i preparem esmorzars per la mainada com Déu mana.

Afectuosament,

Miquel

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba