Mite alimentari 2: Sucs detox

D’un temps cap aquí, el món dels sucs, els batuts, els espremedors i les liquadores s’ha revolucionat. Centenars de llibres, receptaris i màquines que prometen les mil meravelles han pujat com l’espuma. Fins i tot, han aparegut una sèrie de «professionals/experts» en aquest món. Gurús de la salut de ferro que semblen haver descobert el secret de l’eterna joventut… Em pregunto jo, ningú sospita de res quan veu empreses que es dediquen exclusivament a vendre sucs «detoxificadors»? Empreses que et venen 6 sucs pel mòdic preu de 45€?

Això és com la tàctica de poli bueno-poli malo típica dels interrogatoris de la pel·lícula. Al sortir les empreses  que venen aquests sucs a aquests preus, apareixen els salvadors que diuen: Gent súper chic and healthy del planeta terra, tenim la solució! Per què pagar 45 euros al dia quan pots comprar la nostra màquina i fer-te’ls a casa? Per només 450€ (!) (òbviament, amb el receptari de suquets de regal!) et podràs donar el teu «chute» de vitamines cada matí i en menys d’una setmana el teu fetge estarà ballant la conga de felicitat. 

Risultati immagini per happy liver
Si us plau, qui de nosaltres no vol un fetge amb aquest somriure, amb aquesta dentadura radiant i aquests ulls plens de vitalitat? No sé vosaltres, però jo pel meu fetge faig el que sigui.

5 consideracions a tenir en compte a l’hora de comprar la teva cold-presser súper cool and healthy i preparar els teus sucs purificadors

1. Assegura’t que faci l’extracció «en fred». Com tots sabem, s’ha d’anar amb molta cura quan fem sucs, batuts i liquats amb les nostres eines prehistòriques que utilitzàvem fins ara. Gràcies a les cold-pressers (que extreuen les vitamines de les fruites i hortalisses sense augmentar la temperatura) s’han acabat les cremades per esquitxos de suc de taronja. Segur que ningú de nosaltres s’ha dedicat a mesurar la temperatura amb termòmetres, però probablement un batut triturat amb el turmix deu estar a entre 80-90ºC quan l’acabem de fer. Si algú ha triturat durant més de dos minuts, haurà comprovat que la poma i el plàtan comencen a bullir.

Cremada de segon grau per esquitx de suc de taronja fet amb l’espremedor de casa.

Gràcies a les màquines d’extracció en fred, els sucs conservaran totes les vitamines, antioxidants, enzims i molècules súper molonas i detox que el nostre fetge demana a crits.

Seriosament: Per favor, no cal ser doctorat en ciències dels sucs i els batuts. Un espremedor (encara que sigui elèctric), una batedora (sigui de mà o americana) o una liquadora no augmenten la temperatura final del suc. Qui ha agafat el got en acabar de preparar-se el suc i ha notat que estava calent? Comencem a notar pèrdues de certs enzims a 36-42ºC i de vitamines a temperatures que passen dels 70-80ºC i si, a més, perllonguem aquesta calor durant diversos minuts. Llanço el repte a tots aquells escèptics: calcular quants minuts ha d’estar la batedora de tota la vida triturant per fer augmentar només 1ºC la temperatura total d’un suc. Consell: feu l’experiment asseguts.

2. Que les premses rotin a poques revolucions per minut. Molts foodies no donen importància a aquest aspecte, però és clau que la nostra màquina detox premsi les branques d’api i altres vegetals purificadors a poques revolucions per minut (RPM). Com tots sabem, a 300 RPM les vitamines estan còmodes a les cèl·lules vegetals. A 400 RPM ja es comencen a donar les mans per no sortir volant. Ara bé, a més de 500 RPM, com és el cas de la majoria de batedores i liquadores, surten totes disparades violant les lleis físico-químiques i la gravetat. El resultat? Una aigüeta pobra en nutrients i una mica de color. Això no passarà si el suc amb spirulina, chlorella, wheatgrass i altres productes tope-chulos de noms impronunciables (normalment de preu per sobre els 30€/Kg)  el preparem amb una cold-presser de baixes RPM.

Seriosament: El món del consumidor és tot un misteri, de debò. Tanta pressa que té la societat actual en general i ara valora que una màquina trigui més del compte a preparar-te el suc. Per la mateixa regla de tres, el següent seran Nespresso’s amb una pantalleta on et passaran un vídeo sobre el cultiu del cafè i la història de les famílies que el recullen -i fins que no te l’hagis empassat tot no et prepararà la tassa al matí? Amb un nom una mica chic com Slow-Coffee, serà l’excusa per vendre cafeteres 25 vegades més cares que es compraran com xurros.

D’acord, ara sí, seriosament… Facilitem l’absorció de vitamines trencant el teixit vegetal dels ingredients ja que els sucs gàstrics tenen més superfície d’actuació -és com si haguéssim estat mastegant no 33 vegades, sinó 333. Sabent això, algú creu que a l’estómac l’importa si s’han esquinçat els teixits cel·lulars a 300 ó 500 RPM?

3. Que no faci servir fulles de tallar. Qui de nosaltres se sentiria en pau sabent que s’està bevent una carnisseria de vitamines, antioxidants i altres «movidas detox» que han estat degollades per les malvades fulles afilades que roten a tota velocitat. Procurem que el sistema d’extracció sigui mitjançant premses que, com hem comentat, es moguin a la velocitat de la boca d’una vaca remugant en el prat. Per què creieu que elles són tan felices? Ara ja ho sabem, perquè extreuen les vitamines de l’herba de la forma més natural (com ens agrada aquesta paraula, eh?) possible -lentament, en fred i premsant. Les vaques molen.

Quant pagaríeu per aquesta vaca cold-presser, organic, raw, premsadora a baixes revolucions per minut?

Seriosament: Quan aquestes màquines premsen, treuen el líquid per un costat i la fibra per un altre (en forma d’un cagarro-xurro molt bufó i de colorins). Vaja, el que fa la liquadora de tota la vida sense tant de glamur i parafernàlies. El suc que surt és la part aquosa del vegetal. I aquesta és la mateixa tant si tritures, premses o trepitges la mandarina sense voler. Pensar que és diferent tallar que premsar, seria com creure que fent-nos el suc de taronja amb la mà dreta contindrà més vitamines que si espremem amb la mà esquerra.

4. A poder ser, que disposi de EPT. Pels que encara no ens l’hem comprat, atenció a aquest importantíssim punt. Hi ha una màquina nova que ara disposa del que han anomenat Enzyme Protection Technology (Tecnologia de Protecció Enzimàtica). Pels que us hagi agradat el nom tant com a mi, haig de comunicar que en el web del producte indiquen que és un terme de marca registrada. Si arribo a ser jo el del mostrador dels registres, no sé ben bé com m’hauria aguantat el riure. Tal i com descriu l’empresa, aquesta tecnologia ens permetrà mantenir vius els enzims i nutrients durant més temps (fins a 48h en alguns casos!). Tots podem estar pensant que potser es tracta d’última tecnologia provinent de la NASA o quelcom semblant, però a la que investigues una miqueta t’adones que es tracta d’un termòmetre que t’indica a quina temperatura està el contingut. Vaja, que seria com dir Expert en tècniques de producció de biomaterials energètics i conservació de terrenys d’interès per la sostenibilitat del planeta al pagès de tota la vida… Al pan, pan, y al vino, vino… Y a buen entendedor…

Font: www.eatdrinkbetter.com

Seriosament: Els enzims i els nutrients no són éssers vius, així que de bones a primeres ja partim d’un terme erroni en el missatge que ens venen. En aquest article ens estem centrant en els sucs, pel que ometré la resta de preparacions en calent on pugui de ser d’interès un termòmetre (cremes, sopes, salses…). Només un petit comentari per tots els amants de les crudi-coses: Hi ha preparacions que quan les coem estem augmentant la biodisponibilitat dels nutrients -com el cas del tomàquet en el sofregit o la pastanaga en crema. Per tant, cru no sempre vol dir més vitamines absorbides.

5. Emprar ingredients ecològics (encara que vinguin de l’altra punta del món). Hem estat parlant molt de les característiques imprescindibles que ha de tenir la nostra màquina, però no podem obviar la matèria prima. Sí o sí, hem d’assegurar-nos que la fruita i les hortalisses siguin eco-bio-organic. Busquem com bojos el segell ecològic encara que es tracti d’un mango que ha estat recol·lectat fa més de dos mesos, ha madurat en càmera i ha estat refrigerat mentre ha recorregut mig planeta en vaixell o avió. Si hi ha el segell, podem comprar-lo amb tota seguretat ja que serà súper detox i netejador del sistema limfàtic (encara que no sapiguem molt bé què és, no importa massa ja que sona bé la paraula). El mateix és aplicable a les maduixes de Chile, les pinyes de Sud-Amèrica, els kiwis de Nova Zelanda o les algues de vés a saber on deshidratades i envasades.

Seriosament: Molts detox-experts remarquen en MAJÚSCULES SUBRATLLAT I NEGRETA, que la fruita i hortalisses dels sucs sigui ecològica ja que sinó els pesticides ens continuaran intoxicant el cos i el fetge. Si bé l’agricultura ecològica és un tema interessant -i que dóna per molta estona de debat- penso que hauríem de donar molta més prioritat a 1) l’estacionalitat i 2) la proximitat del producte que emprem. Com s’ha demostrat en estudis com aquest, l’estacionalitat del producte és el major indicador de qualitat nutricional (més que si és ecològic o no, com també van analitzar a l’estudi). Potser seria millor dedicar el temps i diners emprats en comparar i comprar aparells d’aquests de fer sucs detox, i invertir-los en contactar un pagès o informar-nos on podem comprar producte local i de temporada. Si després, a més, la producció és ecològica millor que millor. Com solem repetir en els articles, el primer és el primer; i en aquest cas la qualitat del producte que adquirim hauria de ser la nostra primera qüestió a tenir en compte més enllà de la màquina que utilitzem per processar-lo.

Unes reflexions més (detoxificades)

Després de mig article parlant de les bajanades que un pot arribar a trobar per internet, anem a afegir arguments sobre perquè aquest mite no té cap mena de sentit.

El nostre cos té principalment dos òrgans que s’encarreguen de desintoxicar-nos i excretar les substàncies tòxiques: el fetge i els ronyons. És inevitable ingerir petites quantitats de residus a través del menjar o l’aigua, per aquest motiu el cos ha invertit milions d’anys d’evolució a crear dos òrgans que es dediquen, entre d’altres coses, a aquesta important funció: processar i eliminar les substàncies tòxiques de l’organisme. Per suposat, no són els únics -pulmons, pell o intestí també hi juguen un paper important.

A diari consumim substàncies que el fetge i els ronyons filtren i eliminen: alcohol, cafeïna (ja sigui del cafè, el te o el mate), fàrmacs (oh sí, no deixen de fer efecte al cap d’unes hores per art de màgia), restes de substàncies químiques en els aliments (pesticides, plaguicides…) , alguns compostos tòxics que tenen els aliments inherentment (curcumina en la cúrcuma, cianur en les ametlles amargues, solanina en les patates…), metalls pesats, microorganismes

La curcumina que conté la cúrcuma té efectes (positius) sobre el metabolisme hepàtic. Font de la imatge: www.mnn.com

Les fruites o hortalisses que puguem consumir, són bàsicament aigua, fibra, vitamines, minerals i antioxidants. No contenen nano brigades de neteja que es difonen a la sang un cop hem digerit l’aliment. La fruita i les hortalisses, no purifiquen ni «detoxifiquen» res de res. L’únic que fa, és saciar-nos evitant que consumim altres aliments que obligaran al nostre fetge i ronyons a treballar més. No és el mateix dir que has embrutit poc la casa, que dir que l’has netejat. Òbviament, no ingerirem tantes substàncies que el cos haurà d’eliminar si ens nodrim -o més ben dit, mantenim vius- durant dies (o setmanes!) amb suquets. Si l’objectiu que cerquem és fer dejunis pel motiu que sigui, els podem fer igual bevent aigua. Ara bé, abans de jugar amb privacions d’aliments durant períodes perllongats, jo em deixaria assessorar per un professional.

5 motius pels quals no seguiria una pauta de sucs detox

 1. Perds la gràcia de les fruites i hortalisses: la fibra. Com vam veure a l’article dels sucs de taronja i les coca-coles, la fibra és clau per aportar un plus de qualitat nutricional a la nostra preparació. A més, irònicament, la fibra que elimina el suc detox és la que ens ajuda a lligar els tòxics i eliminar-los més fàcilment a través de les femtes. Un suc és molt més pobre, nutricionalment parlant, que un batut -on conservem la fibra. Com hem comentat, les màquines dels sucs detox separen la pulpa del líquid. Per tant, si el que desitgem és un resultat final més òptim nutricionalment, l’obsoleta, barata i passada de moda batedora ens proporcionarà les eines per aconseguir-ho.
 2. No és una pauta nutricionalment completa. Hem sentit mil cops que una dieta ha de ser variada. No és cap invenció de quatre xalats. Com més variem les fonts de nutrients, menys probabilitats tenim de patir deficiències. Per aquest motiu són tan perilloses les dietes d’algunes zones del món que es basen en un o dos aliments i prou. De la mateixa forma, estar diversos dies consumint només aigua, sucre i vitamines (que és bàsicament el que conté un suc detox) no és una estratègia intel·ligent de salut. És més, el nutrient que el cos requereix en major quantitat per dur a terme les fases de metabolització i excreció de tòxics és precisament el que no t’ofereixen les fruites i hortalisses: la proteïna. Deu ni dó, dues contradiccions només en els dos primers punts.
 3. Monotonia liquada. Si ja no ens agrada quan hem de dinar i sopar el mateix, com deu ser estar diversos dies només prenent sucs? Com ens podem imaginar, probablement el nostre cos i el nostre cap experimentarà sensacions no gaire agradables. Ep, si volem passar per això per gust, endavant -com diuen sarna con gusto no pica. 
 4. Un malgast de diners. Com hem dit, ni les màquines ni els sucs són assequibles que diguem. Si realment funcionessin, ben invertits estarien els calers -però no és el cas… Estarem pagant per quelcom que no té cap efecte positiu pel nostre organisme. Una donació a una ONG, fer un regal a algú estimat, anar a classes de ball… segur que trobem quelcom més útil per fer amb aquest capital que no donar-lo a aquests experts que l’únic que fan és «detoxificar» butxaques. De debò, si el que volem és posar traves a la nostra salut, hi ha formes més econòmiques i ràpides.
 5. Efectes secundaris garantitzats. Nàusees, estrenyiment, hipoglucèmies (caigudes de sucre), mareigs, fatiga, dolors musculars… la llista d’efectes secundaris és llarga. Les probabilitats de patir-ne un o altre, són altes. Per no mencionar l’efecte yo-yo que ens retornarà els kilos perduts a la que tornem a menjar normal.

Ja per acabar de metabolitzar i eliminar tots els mites tòxics que corren sobre els sucs miraculosos

Per resumir una mica tot aquest article que ha donat per parlar de tantes coses.

 1. Suc vs batut. Cal diferenciar entre suc i batut. Suc, no fibra, menys bo. Batut, sí fibra, millor.

  Smoothie (Pronunciat /smudi/ i no pas /smuci/* o /smuti/*, Batut) vs Juice (Suc). Font: www.juicers.co.uk
 2. Els batuts en sí són bons, però no són detox. Els batuts són formes excel·lents de consumir productes vegetals en el nostre dia a dia (fruites, hortalisses, fruits secs, llavors…). Ara bé, que siguin bons no vol dir que siguin detox ni cap fal·làcia semblant. Per «detox» ja tenim els nostres òrgans. Després de cercar en bases de dades científiques si el nostre cos necessita ajuda externa per desintoxicar-se, no he trobat cap mena d’evidència. Mite en tota regla.
 3. No cal gastar molts diners en aparells per cuinar i alimentar-nos de forma saludable. Una batedora de mà o americana són l’únic que necessitem per fer-nos un bon batut. I si no som molt exigents amb la textura final, per un mòdic preu trobem les dues al mercat -com tots sabem ja que gairebé tothom en té a casa. Si ens volem donar el caprici d’un suc (potser no serà el més saludable, però està molt bo), un espremedor o una liquadora qualsevol ens serà suficient; no ens calen súper aparells si els hem d’utilitzar només per aquesta finalitat (una altra cosa seria si els compréssim per altres usos). Gaudim de beure sucs -jo sóc el primer- però de forma puntual i no basant la nostra dieta en aquests.
 4. Desconfiem i siguem crítics. L’únic objectiu del màrqueting és crear-nos la necessitat de consumir un producte o un servei. Ens ho pintaran tot molt maco i utilitzaran tot tipus d’estratagemes encara que siguin poc ètiques en alguns casos -com quan unten a nutricionistes i doctors per avalar productes com els sobres i pastilles per aprimar-se. Dubtem, siguem crítics, informem-nos (en fonts fiables) i escoltem les opinions de diversos experts (com més puguem, millor); sobretot quan es tracta de quelcom que de sobte s’ha posat de moda.
 5. Com més senzill, millor. Molts cops, ens volem complicar innecessàriament. Prefereixo repetir-ho un cop més que no dir-ho: seguir una alimentació i un estil de vida saludable és ben senzill. No ens fa falta utilitzar aigua de mar per cuinar, evitar certs aliments en certs moments del dia o purificar la sang i l’ànima amb sucs màgics… Com tan bé resumeix en 6 paraules en Michael: «Menja menjar. No massa. Majoritàriament vegetals.» – Michael Pollan.
Font: http://www.namtab.com

2 comentarios sobre “Mite alimentari 2: Sucs detox

 1. Responder
  Ana - 22/02/2017

  Gran article, totalment d’acord. Felicitats! 🙂

  1. Responder
   Miquel Gironès - 22/02/2017

   Gràcies Ana. Una abraçada,
   Miquel

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba