Mite alimentari 3: Fruita només sola i abans de la tarda

Mite: La fruita l’hem de prendre sola ja que si la mengem al final dels àpats fermenta a l’estómac i es podreix. També l’hem de menjar abans de la tarda ja que sinó els sucres es converteixen en greix.

Aquest és un altre mite que em toca especialment la pera (i no només perquè tingui a veure amb fruites). Me molesta perquè, de nou, imposa  limitacions en el consum d’aliments molt saludables. Que estrany que no hi hagi mites limitant consums d’alcohol o de brioixeria…

Mirem l’assumpte en perspectiva

Tots haurem sentit alguna vegada allò de: Hem de menjar 5 racions de fruita i/o verdura al dia. Doncs cal saber que el concepte no s’ha escampat per la gran majoria de la població per art de màgia. S’han invertit milions d’euros en aquesta campanya anomenada 5 al día. Podríem, llavors, deduir que a l’estat el consum de fruita i/o verdura hauria de ser alt. Doncs com podem també imaginar, una cosa és la teoria i l’altra la pràctica.

Observem el consum de fruita i/o verdura a Catalunya el 2014, en l’última ESCA publicada.

Deixant de banda que els nens i nenes fins a 14 anys són el grup que menys fruita i/o verdura consumeix i que sembla ser que fins que no passem els 45 no comencem a donar importància a aquests dos grups d’aliments… veiem que només un 10,9% de la població duu a la pràctica aquest consell. Només 1 de cada 10 persones a Catalunya, consumeix 5 o més racions de fruites i/o verdures al dia! Ja podem estar ben agraïts a les àvies de 65-74 anys que no només ens salven el cul cuinant-nos dinars de tupper de cinc estrelles sinó fent pujar una mica la mitjana d’aquesta pèssima gràfica… Disculpeu-me el to, però no sé si sóc l’únic a qui li sorprèn que d’una classe de 30 infants que diuen a l’uníson bon dia senyoreta quan entra la professora de bon matí, només 1 (i amb una mica de sort 2) està rebent a diari la quantitat que requereix de fruites i verdures per un bon creixement i desenvolupament -tant físic com mental.

Pomes i cronòmetres

Vist el que hem vist i dit el que hem dit, potser ara ens podem fer una millor idea de perquè mites com aquests em resulten tan molests… Poca fruita (i verdura) que consumim a Catalunya com perquè encara hi posem restriccions de consum. Això vol dir que milers de persones que creuen en aquest mite, estan deixant perdre l’oportunitat de menjar taronges o enciam simplement perquè són les vuit de la tarda o perquè ja estan a les postres.

Com vam dir en el mite de l’enciam i la retenció de líquids, l’aparell digestiu no té cap rellotge fent un compte enrere. Les calories i els nutrients de la poma seguiran essent els mateixos a les 19:59:59h que a les 20:00:00h. I la mateixa regla de tres pot ser aplicada a les amanides i la (no) retenció de líquids o els sucres de les fruites que (no) ens fan guanyar pes.

Fruites, nits i greix. Origen del mite

Tal i com va comentar en una entrevista Giuseppe Russolillo, president de la Fundación Española de Dietistas-Nutricionistas (AEDN), aquest mite neix a la dècada dels 70 quan una empresa nord-americana anomenada Pes Ideal va recomanar als seus pacients consumir una o dues peces de fruita abans dels àpats. Aquest consell, donat per nutricionistes americans, pretenia que els clients se saciessin amb la fruita i mengessin menys durant l’àpat. D’aquí, va haver gent que va posar la cullerada i va afegir: si menges fruita abans dels àpats aprima i si la menges després engreixa i (atenció) genera obesitat (alça, Manela!). Gràcies a aquests quatre creatius i el seu afegitó, ara aquest mite corre entre nosaltres.

Desmentint amb una petita dosi de sentit comú (que no engreixa si ho llegiu a la nit o de postres)

Una poma té 52 Kcal a les vuit del matí, a les dues del migdia i a les onze de la nit. Punt. El que ens engreixa és consumir més energia de la que utilitza el nostre cos. Per tant, si la nostra alimentació té en compte no menjar més del que ens fa falta, poc importarà, energèticament parlant, el moment del dia quan mengem la fruita. L’únic que ens pot passar és que notem que ens costa més de digerir la peça a la nit ja que al ser un aliment cru l’estómac haurà de treballar una miqueta més digerir-lo. Però això va a persones… Hi ha qui no pot menjar amanides abans de ficar-se al llit i hi ha a qui li és igual. A part d’aquest petit detall de sensacions individuals, menjar fruita a la nit és totalment aconsellable.

Fermentacions i embussos a l’estómac

L’altra part del mite es desmenteix per si sola amb una mica de coneixement del nostre aparell digestiu i les fermentacions.

La cervesa, el vi, el quefir, el iogurt, el cafè, la xocolata, el pa… tots són productes de fermentacions (sí, el cafè i la xocolata també). I perquè ocorrin aquestes fermentacions cal que hi hagi unes condicions que les propiciïn. A l’estómac s’allibera àcid clorhídric (d’un pH entre 0.5-1. Si això ens caigués a la mà ens hi faria un forat, només per donar una idea de com de fort és…). En aquestes condicions tan àcides, no hi sobreviu ni el tato. Llavors, com podem pretendre que es dugui a terme una fermentació sense els microorganismes encarregats de fer-la?

A més, el mite parteix de la base que si mengem la fruita al final de l’àpat, aquesta es queda en alguna sala d’espera gàstrica misteriosa on roman fins que li toca el torn de la digestió. Allà fermenta i es podreix si passa molta estona… O com si l’estómac fos les rondes un divendres a la tarda amb la fruita prement el clàxon com boja des del final de la cua de la digestió.

El que seria una taronja enfadada en la retenció impacient per ser digerida. Font: www.moneysupermarket.com

Quan empassem, el menjar mastegat passa per l’esòfag i arriba a l’estómac on tot es mescla amb els sucs gàstrics amb l’ajut dels moviments que fa l’òrgan (motilitat gàstrica). Ens ho hem d’imaginar com una màquina de fer ciment que gira i ho barreja tot amb tot -l’entrant amb les postres, el segon, el primer i la beguda.

Font: www.thermofhisher.com

Aquest poti-poti és el que anomenem matriu alimentària (o food matrix, en anglès). És precisament aquesta matriu alimentària la responsable que menjar fruita -especialment cítrics- millori l’absorció de ferro dels aliments, per exemple. Per aquest motiu, menjar fruita al final dels àpats -com es porta fent a la nostra cultura des de fa centenars d’anys sense acabar a l’UCI cada pic i repunt- no només no és dolent, sinó que és aconsellable.

Ja per donar el mite per tancat, mencionar que on sí que es produeix una fermentació és a l’intestí gros (còlon) on els bacteris que habiten allà digereixen la fibra que ha passat gairebé intacta per l’estómac i l’intestí prim. Des que mengem l’àpat fins que els aliments (o la massa que en resulta després de la digestió) arriben al còlon passen unes 6-10h. Dubto que a l’intestí gros l’importi gaire o arribi mai a saber si la pera ens l’hem menjat al principi del sopar o vint minuts després durant les postres…

En resum…

Menja tota la fruita i verdura que vulguis, quan vulguis i en el moment de l’àpat que més et vingui de gust. Sempre és un bon moment per una ració més d’aquests grups d’aliments. No esperis a ser una dona de 65-74 anys per fer pujar una mica la mitjana de tota la població ni facis esperar als teus fills a tenir-ne més de 45 per començar a donar importància a aquesta recomanació avalada i promoguda per experts en salut de nivell mundial.

4 comentarios sobre “Mite alimentari 3: Fruita només sola i abans de la tarda

 1. Responder
  ACDraps - 28/02/2017

  LLEGIT!!!
  MOLT BON ARTICLE, CRACK!
  ACD

  1. Responder
   Miquel Gironès - 03/03/2017

   Gràcies Anna!

 2. Responder
  Núria Piñol i Borràs - 28/02/2017

  Com sempre molt interessant!!!!

  1. Responder
   Miquel Gironès - 03/03/2017

   Gràcies Núria!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba