Mite alimentari 7: Hidrats de carboni a la nit, ni pensar-ho!

Mite: Menjar hidrats de carboni a l’hora de sopar engreixa més que durant el dia.

L’explicació popular és la següent: Com que a la nit menges i te’n vas a dormir (s’alenteix el metabolisme), aquests carbohidrats no els «cremes» i, per tant, els acumules en forma de greix. Durant el dia això no passa ja que estàs actiu i consumeixes energia.

Té lògica, oi? Error!

Per començar, aquest mite parteix d’un enfocament equivocat ja que està parlant de carbohidrats en general en comptes d’aliments concrets. Els hidrats de carboni (abreviats com HC) es troben en pràcticament tots els aliments en proporcions molt variables. Les galetes contenen HC de la mateixa forma que en contenen la mel, però també els trobem a les llenties o a les mongetes verdes. I, òbviament, no és per res comparable l’efecte en el nostre organisme d’uns cereals «d’esmorzar» ultraprocessats amb el d’un plat de faves. Si tots els HC fossin iguals i desencadenessin les mateixes respostes la gent tindria impulsos irrefrenables tant de menjar gelat com de menjar síndria -indistintament- i, precisament, no és el cas. No crec que ningú digui: Tinc ganes de sucre! Quan arribi a casa arrasaré totes les carxofes que trobi a la nevera! Aaaah, no en deixaré ni una!

En segon lloc, ens reiterem: l’aparell digestiu no duu cap cronòmetre en el canell (que no té) per controlar si hem ingerit els HC a les 19.59h o a les 20.00h. Ah, t’has passat un minut, ho sento. Cèl·lules, tot en forma de greix, així aprendrà a no menjar tan tard la propera vegada. Tss.. humà saberut…

Què en diu l’evidència científica de tot plegat?

Font: www.cmt.com

El primer estudi que presentem avui va dividir a gairebé 80 policies obesos en dos grups: el grup 1 menjaria carbohidrats per sopar i el grup 2 no -grup control- (aquí es poden inclús veure les dietes assignades). Què conclouen els autors: Els patrons alimentaris del grup 1 [els que van menjar HC a la nit] van conduir a menor sensació de gana, i millors resultats tan antropomètrics, com bioquímics i inflamatoris en comparació amb el grup 2 (dieta hipocalòrica estàndard). […] creiem que una dieta hipocalòrica amb carbohidrats consumits a la nit pot prevenir la gana de mig matí, contribuir a la pèrdua de pes i millorar els resultats metabòlics en comparació amb les dietes de règim habituals.

En aquest altre estudi es van dividir 58 homes obesos en dos grups: un que menjava més carbohidrats durant el dia i més proteïnes a la nit i un altre que feia al revés. Resultats: Tot i que el grup que menjava més carbohidrats a la nit tenia una activitat de termogènesi incrementada («cremar» greix per generar calor -en aquest article expliquem de què va això), els dos grups van perdre pes i greix sense diferències entre ells. 

Finalment aquest estudi contradiu el primer. Aquí, tot i que no parla concretament d’HC, van assignar un grup que menjaria més calories per dinar i un altre que en menjaria més per sopar. Què van observar: El consum de més calories a l’hora de dinar comparat amb l’hora de sopar va resultar en major pèrdua de pes entre dones amb sobrepès i obesitat.

En resum, no hi ha una evidència científica que apunti de forma clara cap a un costat o un altre.

Però sí que hi ha una altra qüestió ben clara

I és que el tipus d’hidrats de carboni que escollim sí que tindrà un impacte diferent en el nostre cos -a l’hora que sigui del dia. És a dir, unes galetes o un bol de llet i cereals o una cullerada de xarop d’atzavara no ens beneficiaran ni a les 8 del matí ni a les 10 de la nit, mentre que una peça de fruita és sempre una bona opció (encara que la mengem de postres abans d’anar a dormir).

orange fruit juicy food vitamin healthy citrus pulp
La fruita sempre és una bona elecció -sigui l’hora que sigui

Conclusió

Llavors, amb la idea que ens hem de quedar és que el que realment importa és el tipus i la qualitat dels carbohidrats i no pas l’hora que els consumim. I quines són aquestes fonts d’HC de qualitat? Bàsicament, llegums, fruita, hortalisses, cereals integrals, fruits secs i llavors. Sigui l’hora que sigui, sempre seran una bona opció.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba