Mite alimentari 9: Hora del conte i ametlles ploramiques o per què els fruits secs no engreixen

Mite: Evita a tota costa els fruits secs que contenen moltes calories i t’engreixaràs. Per què et penses que els lluitadors de sumo estan com estan?

Especialment ara que comença l’operació bikini, els fruits secs són més «demonitzats» que mai pel seu alt contingut calòric. Trists i cap cots, qualsevol dia d’aquests ens els podem trobar en un raconet de la cuina plorant llàgrimes de greix. És injust que només ens tinguin en compte per les calories -deia l’ametlla entre plor i plor. Va, vinga, no et posis així -l’intentava consolar la nou de macadàmia- jo sóc el fruit sec més calòric i no en faig un gra massa tampoc. Pensa en tots els minerals, vitamines, proteïnes vegetals, greixos saludables… fibra! que també duem -pronunciava amb excitació i un somriure a la cara. Acosta’t aquí amb mi al centre de la paella que mentre ens torrem una mica t’explicaré un conte -li va dir a l’ametlla amb veu dolça animant-la a què s’apropés.

Font: http://lavenderhillsonoma.com

Per què són importants els fruits secs en una alimentació saludable?

Així van ser les declaracions de la FESNAD el 2010: els fruits secs es troben entre els aliments que compten amb una major evidència científica pel que fa al seu benefici per a la salut cardiovascular. […] la incorporació de fruits secs en una dieta saludable ha demostrat de forma consistent tenir un efecte reductor del colesterol.

Així ho corroboren també la USDA, els múltiples estudis on ha participat el Dr. Jordi Salas-Salvadó de la URV (Universitat Rovira i Virgili), etc.

Al contenir fibra i esterols vegetals, tenen un efecte sobre el cicle de renovació del colesterol i contribueixen a reduir-ne els seus nivells en sang.

Wow! -l’ametlla no s’ho podia creure

Però encara hi ha més.

Ostres, de debò? -va exclamar amb la boca oberta

I per molt sorprenent que et podrà semblar, estimada ametlla, tot i ser un dels aliments més calòrics, el nostre consum habitual està associat amb manteniment i inclús pèrdua de pes -continuava la nou de macadàmia.

Així ho demostren múltiples estudis.

El primer publicat el 2011 a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine on van demostrar que els fruits secs (juntament amb les hortalisses, les fruites i els cereals integrals) estan associats amb major pèrdua de pes quan la seva ingesta s’incrementa.

Nous. Boníssimes soles, amb un plàtan o amb un tall de xocolata 70% cacau.

Podem violar lleis de la termodinàmica? -va qüestionar-se en veu alta l’ametlla

Els científics es van fer la mateixa pregunta. Per arribar a explicacions plausibles van suggerir que es podia deure a diversos motius: 1) al consumir fruits secs que contenen fibra, ens saciem i consumim menys quantitat d’altres productes més calòrics disminuint així la ingesta energètica total; 2) Al contenir fibra i fer una masticació incompleta, l’absorció dels nutrients que contenen els fruits secs es veu dificultada.

Aquest altre estudi també va concloure quelcom semblant: L’evidència actual estima que el 55-75% de l’energia aportada pels fruits secs és compensada per una reducció d’ingesta d’altres aliments [per sacietat], un altre 10-15% per pèrdua fecal [fibra], i una addicional, menys ben establerta, estimació d’un 10% per augment de la despesa energètica en repòs. 

Però aquest últim dóna evidència a una de les teories. Conclou l’estudi dient que quan s’analitza quanta energia absorbim quan mengem ametlles i ho comparem amb l’energia teòrica (calculada a partir dels factors d’Atwater) estem fent una sobreestimació del 32%. És a dir, a la pràctica les ametlles són un 32% menys calòriques del què ens pensàvem amb els càlculs teòrics.

Per acabar-ho ja de rematar…

Per primera vegada, el 2011, uns científics espanyols van relacionar el consum de fruits secs amb un alt nivell de serotonina i polifenols en orina en individus amb Síndrome Metabòlic (pacients amb diabetis tipus 2 i hipertensió i obesitat). Això indica que, possiblement en un futur, estiguem substituint certs greixos per fruits secs per tal de prevenir millor malalties com la cardiovascular.

Quatre dels experts que van dur a terme l’estudi. Font: ub.edu

Ja veuràs quan expliqui això als meus amics -va dir l’ametlla mentre sortia de la paella d’un bot

Com hem vist, no només no ens faran guanyar pes (com han demostrat vastament múltiples estudis científics) sinó que enriquiran molt la nostra dieta. I això sense parlar de com poden millorar els nostres plats quan els hi afegim el toc torrat, cruixent, greixós que ens aportaran els fruits secs. I és que a més n’hi ha una infinita varietat per triar.

Font: http://saloona.co.il

L’ametlla no podia parar de saltar de felicitat

Llavors, llavors -tartamudejava emocionada- com els hi puc dir als meus companys tot això?

Fes-los un resum -li va contestar la nou de macadàmia. Si tens poc temps i haguessis d’explicar-los les quatre idees bàsiques, recorda:

  • Els fruits secs sense sal i sempre millor crus o torrats que fregits.
  • No només no et faran guanyar pes, sinó que et poden ajudar a perdre’n dins d’una dieta saludable.
  • Està més que demostrat que tenen un paper cardioprotector.
  • L’ideal i recomanat seria un grapat (uns 25-30g) cada dia (o el que seria el mateix, uns 150-200g a la setmana).

L’ametlla va arrancar a córrer com un llampec a escampar la notícia. La resta, és història…

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba