No és tant «Què mengem» sinó «Què no mengem»

Com a estudiant de Nutrició Humana i Dietètica, he sentit mil i un cops les preguntes: Què hauria de menjar per estar saludable? Què hauria de menjar per perdre pes? Què hauria de menjar per reduir el colesterol? Tot i haver certs aliments i certes quantitats de nutrients recomanats per aquests casos i tots els altres que abarca la nutrició, jo em plantejo la qüestió al revés: Què podem evitar del nostre dia a dia per millorar la nostra qualitat de vida?

Cert és que centrar-se en què menjar i potenciar-ne el consum molts cops repercutirà en una menor ingesta dels altres productes no desitjats. Ara bé, també cal tenir en compte un altre aspecte: per molta fruita i molts cereals integrals que mengem, l’alcohol, les begudes ensucrades i la brioixeria continuen essent igual de perjudicials. Una cosa dolenta ho continua essent malgrat la compensem amb una de bona.

Miquel, l’altre dia em vaig començar a alterar i va arribar un punt on se’m va anar la situació de les mans; vaig acabar insultant a la meva dona, però després em vaig arrepentir i li vaig comprar flors en senyal de disculpa. Està molt bé que compris un detall a la teva parella després d’haver comès un mal acte, però repeteix aquesta conducta d’error-arrepentiment un cop al dia o diversos cops a la setmana i envia’m un missatge dient-me quant de temps ha durat la relació.

El cos és igual, sempre t’agraïrà que consumeixis verdures per «compensar» un dia d’excessos en porqueries potables i comestibles (ja que hi ha productes al mercat que no es mereixen el títol d’aliments), però més content estarà si ho fas sense el descontrol del dia anterior –de la mateixa manera que la teva parella agraïrà que li preparis l’esmorzar perquè sí, estalviant-te els crits i el numeret de la nit anterior.

Per molt que ens fem el cafè sense sucre, de poc servirà si l’acompanyem d’un croissant. Si cuinem amb poc oli, de poc servirà si el que tenim a la paella són unes tires de bacó. Si procurem no salar massa la llesca de pa amb tomàquet, de poc servirà si el que hi posem a sobre és un tall d’embotit.

Treballant al restaurant, un dia vam cuinar dinar per un grup de 16 homes que ens van demanar que tanquéssim el local per ells. Al ser un menú tancat, a part d’estar als fogons vam estar a la sala aquell migdia. Pa amb embotit mallorquí, rotllets cruixents de morcilla, una fideuà amb abundant carn de porc i pollastre, unes postres de mousse de cafè amb xocolata… Plat rere plat els comensals devoraven el que els anàvem servint. I per acabar l’àpat? Un cafè, però atenció… Li vaig fer repetir dues vegades per assegurar-me que el que sentia era de debò: perdona, me’l podries dur amb sacarina en comptes de sucre normal? Era veritat el que acabava d’escoltar? Doncs sí, casos com aquest són reals.

És important interessar-se, aprendre i conèixer aquells aliments que ens van bé pel cos? Sí –que, per cert, no fa falta ser nutricionista per saber quins són a trets generals: 1) Tots aquells que la teva besàvia reconeixeria com a aliments 2) Tots aquells que no van envasats ni duen etiqueta. Òbviament n’hi ha més de favorables que no compleixen aquestes regles, però de ben segur que no ens equivocarem aplicant aquests dos filtres. Ara bé, analitzem també els hàbits que convindria deixar enrere.

– Menjar nous he sentit que va bé pel cor. – Sí, correcte, però més favor li faria al cor tractant de reduir la seva obesitat i fent més exercici.

M’he acostumat a prendre el cafè sense sucre perquè sé que és més saludable. – Això és genial, però és si més no curiós que pronunciï aquesta frase amb un croissant, un brioix o unes torrades amb melmelada al plat del costat.

Són fantàstiques totes les mesures que poguem prendre rumb a un estil de vida més saludable per petites que siguin; ara bé, si el que pretenem és reduir el consum d’aigua pensem en retallar la banyera que omplo diàriament al tornar de la feina abans que pensar en tancar l’aixeta mentre em rento les dents.

En resum, comencem per eliminar o reduir la porqueria que ens fiquem al cos abans de centrar-nos i aprofundir en vitamines, aliments concrets o mètodes de cocció per conservar més els nutrients; ja que coure al vapor en comptes de bullir per un costat mentre comprem menjar precuinat, productes processats i bombes de sucre per l’altre, és com comprar roba de marca a un vagabund i no donar-li menjar. Com diuen en anglès: First things first, és a dir, el primer és el primer.

Afectuosament,

Miquel

4 comentarios sobre “No és tant «Què mengem» sinó «Què no mengem»

 1. Responder
  Núria Piñol i Borràs - 05/12/2016

  Com sempre…..exquisit en els teus escrits.
  Una abraçada
  Núria

  1. Responder
   Miquel Gironès - 06/12/2016

   Gràcies Núria! I aquest 2017 més i millor 🙂

 2. Responder
  miquel girones codina - 06/12/2016

  article per tenir en un marc a la capsalera del llit i rellegir-lo sovint perquè està farcit d’informació pràctica i sàvia per aplicar al dia a dia en la nostra vessant alimentària.
  Et felicito i t’encoratjo que ens segueixis informant amb aquests articles tan interessants per millorar la nostra salut i amb aquest estil de llenguatge tan didàctic i directe.

  enhorabona
  ja estic esperant el proper article per gaudir del teu estil personal de llenguatge i per aprendre amb les teves anècdotes que fan reflexionar.

  1. Responder
   Miquel Gironès - 06/12/2016

   Gràcies Papa! Seguirem progressant aquest 2017. I no oblidem que aquest progrés és possible i gràcies, sobretot, al vostre feedback en forma de comentaris i mails que em feu arribar. Una abraçada 🙂

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba