Però si és natural!

Després de tant de bombardeig amb l’és natural, 100% natural, natural natural… no he pogut evitar escriure quatre línies al respecte, naturalment.

Primer de tot, què vol dir natural?

Moltes vegades els problemes o la falta d’enteniment ve, en origen, pel desconeixement de l’arrel del significat o d’una mala interpretació d’aquesta. Així doncs, al cercar la paraula tant en el Diccionari de la Llengua Catalana com en el de la Real Academia Española la definició que apareix és:

NATURAL adj. Relatiu o pertanyent a la natura.

Ara queda tot clar

Em costa pensar en una definició més ambigua i àmplia que aquesta. Un cop més: Relatiu o pertanyent a la natura. Ja entenc, si prové de la natura l’aliment és natural. I si un producte està elaborat amb aliments naturals, se’l pot anomenar producte natural.

Això és el que deduïa abans de saber que, malauradament, la legislació sobre etiquetatge i la Rae no sempre van agafades de la mà. Però posats a tenir mala sort, m’he adonat que actualment no hi ha una legislació que reguli l’ús del terme natural en la publicitat i/o l’etiquetatge d’aliments. Més confusió i libre albedrio, impossible.

El que sí que està permès és utilitzar el mot per referir-se a l’aigua, el iogurt o els aromes afegits a alguns productes. Igual que a molts de vosaltres, se’m plantegen alguns dubtes derivats d’aquest fet: a cas hi ha alguna aigua mineral no natural? Es natural añadir un cultivo de Lactobacillus debrueckii bulgaricus o de Streptococcus salvarius thermophilus seleccionados entre miles de cepas a la leche parcialmente concentrada para hacer un fermento lácteo? -com bé es qüestionava l’Aitor Sánchez en el seu blog.

Nota: Aquest article de l’OCU també està molt bé. Curt, ràpid de llegir i amb exemples pràctics d’aquesta estratègia de màrqueting.

Natural sinònim de millor?

ARSÈNIC: Element químic semimetàl·lic, de color gris, de lluïssor metàl·lica, trencadís, que es troba a la natura en forma de sulfurs o d’arsenosulfur. (Diccionari de la Llengua Catalana)

AMANITA FAL·LOIDE: Bolet, de la família de les amanitàcies, la ingestió del qual sol tenir efectes mortals. (Enciclopèdia Catalana)

TOXINES BOTULÍNIQUES: Toxines produïdes de forma natural pel bacteria Clostridium botulinum. És el verí més potent que es coneix (0,12 μg són mortals per a l’home. (Enciclopèdia Catalana)

Conclusions

La pròxima vegada que sentiu o llegiu que un producte és 100% natural o que us preguntin si un producte és millor perquè és natural, ja sabeu què respondre: Natural? Llavors serà òbviament millor, sempre i en tots els casos!

«L’educació és l’arma més poderosa que pots fer servir per tal de canviar el món.» – Nelson Mandela

No deixem que ens prenguin el pèl.

Afectuosament,
Miquel

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba