Sobre les virtuts de les que disposem per afrontar les dificultats

De la mateixa manera que un entrenador de bàsquet, per exemple, utilitza els diferents jugadors de forma estratègica depenent del moment del partit per fer front a l’adversitat del seu rival, nosaltres hem de ser capaços de jugar les nostres cartes sàviament en cada situació per superar l’obstacle que se’ns planteja.

Falten pocs segons per acabar el partit, anem perdent de dos punts i la possessió la té el nostre equip? L’entrenador asseurà als jugadors més potents en defensa i treurà als bons tiradors de tres. Que un jugador rival s’està folrant a punts? Ordenarà al seu defensor que estigui més a sobre seu per evitar que recepcioni la pilota. El bon entrenador, doncs, és aquell capaç d’analitzar la situació i donar una resposta al problema a través de les cartes de les quals disposa: els seus jugadors. Quan siguem nosaltres els que ens haguem d’enfrontar a un obstacle, una dificultat, una temptació… prenem exemple del bon entrenador i fem ús de les virtuts que posseïm d’acord amb el tipus de repte que tenim a davant.

Que estem cansats mentalment i encara falta una hora per acabar la jornada laboral? Procurem treure a jugar una de les virtuts que ens caracteritzen com a espècie: la resistència. Que hem vist un objecte que ens agrada en una botiga però sabem de sobres que és un mer caprici? Pensem quina carta ens permetrà continuar caminant pel carrer amb la satisfacció d’haver fet el correcte: la temprança (o autocontrol). Que hem de fer repòs durant un temps perquè ens hem fet mal? Tirem de resignació i paciència.

Siguem capaços, llavors, de desfer-nos de la part més impulsiva i detectar quan una situació requereix que fem ús d’una virtud en concret; apliquem-la i gaudim de la satisfacció de sentir-nos lliures i superiors a qualsevol obstacle en el camí cap a la recta moral.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba