Text Neck: Mòbils i mals de coll

Tal i com us vaig explicar, experimentant sense xarxes socials em vaig estalviar almenys un dia a la setmana que em fes mal el coll de tant escriure amb el mòbil. I és que és ben cert; fins i tot sabent que no és bo pel nostre coll, la tendència de baixar el cap mentre utilitzem el nostre smartphone s’ha escampat entre la gran majoria dels usuaris d’aquests dispositius.

El que no m’esperava és els efectes tan negatius que podia representar a llarg termini, i a no tan llarg termini, per la nostra salut corporal.

Fent recerca em vaig creuar amb aquest estudi que mesura l’increment de pes que han de suportar les nostres cervicals a mesura que inclinem el cap cap a baix – tal i com podeu veure en aquesta imatge.

Text neck weight
Imatge extreta de l’article Assessment of Stresses in the Cervical Spine Caused by Posture and Position of the Head, del doctor Kenneth K. Hansraj.

L’article científic continua dient que la mitjana de temps que la població amb accés a dispositius electrònics passa llegint amb el cap inclinat és de 2 a 4 hores per dia. El que suposa un estrès per les cervicals de 700 a 1400 hores a l’any. I en el cas d’estudiants que passen una gran part del dia a l’institut, segons l’estudi, li podem sumar a aquest total 5000 hores extres d’estrès postural, el que ens dóna un valor de fins a 6400 hores.

Com que aquests valors em van ressonar massa fort, ho vaig passar a dies per fer-me’n una idea més pràctica. Prenent el cas d’un adult, sabeu quants dies amb el cap doblat representen 1400 hores? 58 dies! Gairebé 2 mesos!

Com tots els pagaments fraccionats, sembla que al repartir el dolor amb petites dosis la patacada és menys forta però realment els números parlen per si sols. I, a diferència del que et promet la publicitat en els seus finançaments 0%, en aquest cas sí que et cobra interessos la mala postura…

Ja Miquel, però jo no faig servir tant el mòbil…

Aquest és solament un dels casos de mala postura – probablement el més freqüent entre la majoria dels més de mil milions d’usuaris que disposen d’un telèfon intel·ligent. Però a diari podem veure exemples de gent que pren aquesta posició corporal al llegir llibres o al menjar. Altres casos són els alumnes quan escriuen o estudien – jo, per exemple, tenia tendència a prendre aquesta postura del cap inclinat fins que vaig començar a ser-ne conscient i a modificar-la a poc a poc; i si us dic la veritat, no em va ser fàcil… Fins i tot quan estem a l’ordinador o quan cuinem.

En cap cas interpreto l’article com una prohibició a doblar el cap. De fet, la natura ens va donar vèrtebres per algun motiu. Simplement apunto el fet de prendre consciència de la nostra postura corporal.

Quins problemes pot tenir per la meva salut o la del meu fill/a?

Segons Hansraj, cap de cirurgia espinal d’un hospital de Nova York i autor de l’article, si es cronifica aquesta postura pobra es pot arribar a haver d’operar. Afegeix que quan s’arriba a aquest punt, la mobilitat del coll mai torna a ser la mateixa que abans per molt bé que es faci la feina en el quiròfan.

Els beneficis d’una bona postura

Segons el doctor Hansraj, una bona postura es defineix com les orelles alineades amb les espatlles i els omòplats tirats lleugerament cap endarrere. D’aquesta forma aconseguim la postura més eficient per la columna vertebral disminuint així al màxim l’estrès que pateix.

Però no només ens permetrà gaudir de millor salut a nivell físic. Amy Cuddy, psicòloga i experta en llenguatge no verbal, va publicar en col·laboració amb la Universitat de Harvard que mantenir una bona postura corporal com la descrita – ella l’anomena postura poderosa- s’ha associat amb augment en els nivells de testosterona, dismunició del cortisol – hormona relacionada amb l’estrès- i major sensació de poder i tolerància al risc.

I el millor de tot, aquests canvis es van apreciar després de mantenir postures poderoses durant només 2 minuts.

Llavors, se’m planteja la següent qüestió: Podria contribuir l’estar amb el cap baix a la sensació de poc poder o d’estrès que pateix, per desgràcia, molta gent en l’actualitat?

Conclusió final

Considero molt encertades les paraules finals del doctor Hansraj en una entrevista a The Post per entendre l’objectiu del seu estudi; per aquest motiu us les tradueixo a continuació:

“M’encanta la tecnologia. No vaig en contra de la tecnologia de cap manera. El meu missatge és: Només sigues conscient d’on és el teu cap en l’espai. Continua gaudint dels teus smartphones i continua gaudint d’aquesta tecnologia – només assegura’t que el teu cap està aixecat.”

Totalment d’acord.

 

Afectuosament,

Miquel

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba