Una taronja no és el mateix que un suc de taronja

Des de fa un temps els sucs, els batuts, els liquats, les màquines que espremen en fred… han fet un boom en popularitat dins de les nostres societats -en gran part per influència dels veïns nord-americans. Però aquí cal fer una diferenciació molt important ja d’inici: és el mateix un batut que un suc o un liquat? No… I aquí està el quid de la qüestió.

El paper de la fibra

Un batut és agafar els diferents ingredients, triturar-los -ja sigui amb una batedora manual o americana- i consumir-los conservant la polpa, la pell, els trossos de llavors… En definitiva, tot el que ha entrat en surt.

(Nota: En aquest article i en general, quan em refereixo a batuts vull dir triturar fruites, verdures, llavors, fruits secs… vaja, aliments de debò; tot i que tècnicament se’ls poden considerar batuts, els frappés, batuts proteics i companyia no els tinc en compte perquè considero que ja cauen a la categoria de productes comestibles més que d’aliments…)

Per altra banda, en un suc, en un liquat o en els prensats en fred que surten de les fantàstiques màquines que es venen com xurros a 450€ la unitat perquè les anuncia un fisioterapeuta amb do de gents, la fibra queda retinguda. No tot el que entra, en surt -i aquí rau el problema.

La fibra és la clau que marca la diferència en la qualitat nutricional entre un suc i un batut.

Analitzem què contenen els ingredients d’un batut

Fruita: bàsicament sucres, vitamines i fibra.

Verdura: Vitamines i fibra.

Llavors i fruits secs: Greixos, proteïnes, algunes vitamines i fibra.

Mínim comú denominador? La fibra (i no vaig fer matemàtiques a batxillerat)

Beneficis de la fibra

En aquest cas ens interessa destacar la disminució en la velocitat d’absorció dels sucres. Quatre taronges tindran el mateix sucre que un suc de quatre taronges. La diferència és que el sucre de les primeres passarà al nostre torrent circulatori més lentament que no el de les segones (que ens provocaran un pic d’insulina gens bo pel nostre organisme).

Pots llegir la resta de beneficis de la fibra amb detall en aquest article.

Què passa si eliminem la fibra d’un batut?

En cas de les verdures, el problema és lleu. Ens quedem amb una beguda carregada de vitamines i prou (#XopetsDeBròquil #Nyam. (Nota: En català correcte per dir «chupito» podem dir xopet, didalet, tap, gotet, copeta o colp – Font: Termcat.cat)

En el cas de les llavors i fruits secs, el problema pot ser més greu. 1) Si els convertim en beguda -beguda d’ametlles, d’avellanes, de chia…- si no ens hi fixem una mica podem acabar consumint una quantitat important de sucres afegits. 2) Si els convertim en oli -oli de nous, de lli, de sèsam, de gira-sol…- podem arribar a consumir una quantitat important de greixos omega-6, cosa que en excés -com moltes altres- no és bo.

I en el cas de les fruites?

Redoble de tambors, si us plau. Aquí és on podem estar-nos fent més mal que bé.

Si traiem la fibra de les fruites ens quedem en un líquid que conté bàsicament sucre i algunes vitamines.

100g de suc de taronja recent espremut -el que ens podem fer a casa- conté 7g de sucre (segons les Taules de Composició d’Aliments del CESNID). O el que és el mateix, un sobret de sucre.

Imaginem un cas molt habitual a moltes famílies: prendre’s un suc recent espremut cada matí o per berenar de 4 taronges mitjanes. De quatre taronges mitjanes en surten uns 250mL de suc aproximadament. 7g sucre/100g suc x 250g suc= 17.5g de sucre. Ens podem quedar aquí, però posats a imaginar imaginem que li afegim una cullerada petita de sucre per contrarestar l’àcid de la taronja o per fer-lo més apetitós. 17.5g sucre + 7g sucre (cullerada petita) = 24.5g de sucre per got de suc de taronja (o el que és el mateix: 24.5g / 2.5= 9.8g de sucre per 100mL de suc de taronja)

Tots tenim clar i hem sentit mil i un cops el mal que fan les begudes ensucrades com, per exemple, la Coca-Cola. Però, parem un segon a reflexionar, quant de sucre té una Coca-Cola que tanta mala fama té i que tots els que vetllem per una alimentació saludable intentem evitar?

Una Coca-Cola té 10.6g de sucre per cada 100mL. Uixx… Per només 0.8g.

No és màgia, és ciència (i quatre operacions que ens podria fer qualsevol alumne de primària).

(Nota: No pretenc comparar un suc recent espremut amb una Coca-Cola en termes generals ja que la segona conté molts altres ingredients que la fan més perjudicial. La comparació en aquest cas només pretén tenir en compte el contingut en sucres)

I espera, que no és tot!

Imaginem un altre cas súper hipotètic i rar de trobar: anar a un bar i demanar un suc de préssec. Quant de sucre té un suc de préssec? Un altre redoble de tambors, si us plau: la fantàstica xifra de 12.1g de sucre per 100mL de suc. És a dir, 1.5g més que una Coca-Cola. I això només per 100mL! Cal tenir en compte que un got mida estàndard és de 200-250mL. Només cal fer una multiplicació per prendre consciència de quant de sucre ens fiquem al cos (pels que no els agraden els números: és l’equivalent a 4 sobres de sucre!).

Conclusions

Un suc de préssec envasat (i el de la majoria d’altres fruites) duu més sucre que una Coca-Cola (i la majoria d’altres refrescos ensucrats).

Una taronja no és el mateix que un suc de taronja (encara que sigui recent espremut a casa) perquè li estem treient la matriu, és a dir, la fibra -un dels principals motius pels quals consumir fruita és tan recomanat.

El mateix missatge és aplicable a la resta de fruites i hortalisses: menjar fruita i hortalisses no és el mateix que prendre’s un suc verd, un liquat o un prensat en fred perquè, de nou, estem eliminant-ne la fibra.

Si algun dia ens ve de gust un «chute» de sucre, no fa falta gastar-se els diners en sucs de fruita; podem agafar un got d’aigua i abocar-hi 3 ó 4 sobres de sucre sense càrrecs de consciència que pel cos serà igual de perjudicial. No matarà a ningú, però almenys siguem conscients de quan ho fem.

Afectuosament,

Miquel

 

T’ha semblat interessant? No vols perdre’t un nou article i tenir accés a contingut exclusiu? Subscriu-te a la newsletter.

I recorda, cada cop que reenvies un article a algun amic, conegut, familiar… o ho comparteixes a les xarxes socials, salves un arbre de l’Amazones de ser tallat (o, bé, sí.. alguna cosa així).
Gràcies per dedicar una part del teu preuat temps a llegir-me!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Volver arriba